Verborgen Veerkrachtpaden in het Hageland
- Natuur
- Stilte en zorg
Een 'verborgen veerkrachtpad' is een tool om buitensessies te integreren in een therapeutische relatie. Een draaiboek met oefeningen gelinkt aan verschillende landschapstypes wordt uitgebreid met 3 routes op kaart en gpx die duidelijk de weg wijzen naar de meest geschikte oefenplekken. Bij de lancering van elke route hoort ook een praktisch gerichte opleiding outdoortherapie geënt op de route. Op die manier krijgen therapeuten handvaten om de overstap te maken naar outdoorsessies, complementair aan andere therapie. Het lokale karakter (per gemeente een route) maakt dit type therapie ook lokaal toegankelijker voor inwoners en zorginstellingen van het Hageland.
Met het project Verborgen Veerkrachtpad in het Hageland bouwen de partners een brug tussen landschapsbeleving en de professionele geestelijke gezondheidszorg.
- Medegefinancierd met Europese middelen via LEADER Hageland+
- Projectperiode: mei 2024 - juni 2025
- Promotor: Landschapspark de Merode
- Copromotor: Focus on emotion
- Partner: GGZ-netwerk Diletti
- i.s.m. de auteurs van de oefeningenbrochure 'Verborgen Veerkrachtpad'
Brug tussen landschapsbeleving en geestelijke gezondheidszorg
Dit project maakt de brug tussen landschapsbeleving en de professionele geestelijke gezondheidszorg. Het speelt in op het wetenschappelijk inzicht dat natuurbeleving een belangrijke impact heeft op gezondheid en op de trend naar ecotherapie. (cf. Leerstoel UA Zorg en Natuurlijke Leefomgeving en het boek 4Natuur op doktersvoorschrift' (2023) van Dirk Avonts, Hans Keune & Roy Remmen). Het sluit ook aan bij de recente zorgconventie dat financiële tegemoetkoming voorziet voor 'Psychologische zorg in eerstelijn', en waarin een meer gemeenschapsgericht, laagdrempelig aanbod past.
Outdoortherapie wordt gezien als vervanging van of een aanvulling op klassiekere therapieën. Echter, het ontbreekt therapeuten momenteel aan concrete handvaten om met deze methode te starten. Dit project helpt psychische hulpverleners over koudwatervrees heen om de mogelijkheden van 'outdoor' te leren kennen en te benutten in hun psychotherapeutische/counselingspraktijk. Door de concrete aanpak worden drempels verlaagt en dit geeft een mogelijk nieuw perspectief voor een continue professionalisering van de hulpverlener.