Ga naar hoofdinhoud
Nieuws

Lancering eerste Verborgen Veerkrachtpad

  • 30 april 2024
  • In de pers

Veel interesse bij lancering eerste Verborgen Veekrachtpad in Landschapspark de Merode

In Gerhagen (Tessenderlo) werd het eerste Verborgen Veerkrachtpad gelanceerd, samen met een brochure en wandelkaarten. Met dit project richt Landschapspark de Merode zich tot de professionele geestelijke gezondheidszorg en wil het praktische handvaten geven om buitenbeleving te integreren in therapeutische sessies.

De auteurs en projectpartners stelden op 30 april 2024 hun totaalconcept voor. Ze ontwikkelden een boekje met allerlei suggesties, van therapeutische oefeningen tot reflectieopdrachten. Daarnaast brengen twee uitgewerkte routes in natuurgebied Gerhagen therapeuten langs geschikte plekken om deze vorm van therapie in alle rust aan te bieden. Tot slot kunnen therapeuten die minder vertrouwd zijn met outdoortherapie zich dit voorjaar inschrijven op één van de workshops, geënt op de Verborgen Veerkrachtpaden. Door dit concreet uitgewerkt aanbod wil men de interesse aanwakkeren om zich als therapeut verder te bekwamen in outdoortherapie.

De eerste exemplaren van de brochure 'Verborgen Veerkrachtpad' werden door de auteurs overhandigd aan Bert Lambrechts, gedeputeerde van de provincie Limburg, Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en voorzitter van Landschapspark de Merode en Karolien Eens, burgemeester van Tessenderlo. Karel Binon, voorzitter van Focus on Emotion, stipte de meerwaarde aan van de professionele omkadering door opleiding en workshops rond het Verborgen Veerkrachtpad. Tot slot gaf Resi Pansaerts, adviseur natuur en gezondheid van de provincie Antwerpen, toelichting rond de meerwaarde van natuurbeleving binnen de geestelijke gezondheidszorg.

Een 50-tal deelnemers gingen daarna op pad in het natuurgebied. Verhalenvertelster Rien Van Meensel bracht iedereen meteen in de juiste sfeer. De auteurs van de brochure lieten de aanwezigen onderweg de methodiek van het Verborgen Veerkrachtpad ontdekken aan de hand van enkele concrete oefeningen.

Projectpartners

  • Landschapspark de Merode
  • Natuurgebied Gerhagen – Gemeente Tessenderlo
  • Bezinningscentrum Abdij Averbode
  • Welzijnszorg Kempen
  • Psychologenkring Kempen
  • Focus on Emotion
  • OPZ Geel

Auteurs: Martine Rymenants, Karen Reynvoet, Hilde Verhoeven, Ann Vandervoort en Mieke Beckers

<