Nationaal park, voedselbos, eetbaar landschap, voedselpark… vandaag zijn er veel concepten op het snijvlak van landschap, natuur en voedselproductie. Maar wat is nu precies een landschapspark?
Een landschapspark is gekenmerkt door de aanwezigheid van bijzondere cultuurlandschappen. Doorheen de tijd heeft de interactie tussen mens en natuur ervoor gezorgd dat er een landschap is ontstaan met een uitgesproken karakter en met significante natuurlijke en culturele waarden. In Landschapspark de Merode is het cultuurlandschap voor een groot deel gevormd door de aanwezigheid van kerk en adel.
Een tweede kenmerk van een landschapspark is de verwevenheid van functies. Bij de verdere ontwikkeling ervan ligt de klemtoon op het hand in hand gaan van deze verschillende functies. Natuur, recreatief medegebruik, landbouw en erfgoed zijn belangrijk. Net als wonen, toerisme en bedrijvigheid.
Daarin verschilt een landschapspark bijvoorbeeld met een nationaal park, waar natuur het hoofddoel is.
Tot slot heb je recent ook Vlaamse Parken. Dit zijn gebieden met een ontwikkelingsvisie van een nationale park of een landschapspark die in 2023 een erkenning van de Vlaamse Regering hebben gekregen. Hierdoor ontvangen zij financiele middelen voor de verdere gebiedsontwikkeling.
De gebiedswerking in 'de Merode' dateert reeds van 2004 en de gebiedsontwikkeling gebeurde destijds eveneens onder meer dankzij substantiele ondersteuning van Vlaanderen (onder regie van VLM). Vandaag wordt de werking van Landschapspark de Merode vzw gefinancierd door bijdragen van al haar partners en dankzij diverse projectmiddelen.