Ga naar hoofdinhoud
Samenwerkingsproject

Schaapwas begrazing

  • januari 2024 - december 2025
  • Natuur

Op dit moment gebeurt het weidebeheer in het Westelse natuurgebied Schaapwas (of Schaapwees) machinaal. Er zijn echter goede redenen om over te schakelen op begrazing door schapen of geiten. Dit laatste vraagt om investeringen.

Schaapwees is gelegen in de vallei van de Grote Nete in Westerlo. Het heideterrein dreigt te vergrassen en te verbossen. Jaarlijks wordt hier gemaaid en het maaisel afgevoerd met de hoop de strijd kunnen winnen tegen de agressieve grassoort Duinriet en tegen de oprukkende Ratelpopulier, Berk en Wilg.

Het inzetten van zware machines om het gras te maaien, op rijen te leggen, te persen en af te voeren legt een zware tol op de toegangswegen en verstoort de rust.

Als men het beheer van dit natuurpareltje kan overlaten aan schapen en/of geiten dan gebeurt dit veel rustiger, zonder uitstoot van schadelijke gassen en blijft de toegankelijkheid beter behouden. Begrazing kan op tijdelijke basis door een kudde, maar ook het jaarrond met enkele beestjes. Daarom voorziet Landschapspark de Merode financiële middelen om het 2,5 ha groot heideterrein te voorzien van een rasteromheining. Met dank aan de lokale vrijwilligers van Natuurpunt voor het beheer.

Partners

Contactinfo

Adres
Bergveld 120
2260 Westerlo
<