Ga naar hoofdinhoud

Netevallei - Schaapwees

  • Bergveld 120, 2260 Westerlo
  • Natuurgebieden
Een gebied met een aangename afwisseling van bossen en weiden

In de gemeenten Herselt, Westerlo en Hulshout, in de vallei van de Grote Nete bevindt zich het natuurgebied Netevallei - Schaapwees. Het bestaat uit twee delen. Het eerste deel, Schaapwees, is gelegen ten westen van de verbindingsweg Zoerle-Parwijs - Herselt. Het tweede deel, Heyland, bevindt zich ten noorden van de verbindingsweg Westerlo – Bergom.

Al in de 17de eeuw had de kapel van Zoerle-Parwijs de beemden van het Schaapwees in eigen handen. De winst van het jaarlijkse verkoop van wol en lammeren was voor de kapel en in ruil voor het hooien van de beemden, kregen de werkers peperkoek en wijn. De naam Schaapwees klinkt een beetje eigenaardig. In oude geschriften vindt men ook de benaming “Schaapwas”. Misschien is die beter want in het Zoerles dialect heeft men het over “wassen” i.p.v. over groeien. Het was een gebied waar de schapen goed “wasten”, lees: goed opgroeiden. Tot de jaren ‘50 was het natuurgebied namelijk één groot graslandcomplex, waar de omwonende hun vee konden laten grazen. Tussen de jaren ‘50 en ‘70, samen met de veranderingen in de landbouwsector, veranderde ook het gebruik van deze gronden. Grote delen van het gebied zijn spontaan beginnen verbossen (voornamelijk Zomereik, Wilg en Els) en een deel werd aangeplant met Canadapopulieren. 90% van het gebied is momenteel bebost, ten voordele van talrijke zoogdieren en vogels. Helaas zijn Houtsnip, Nachtegaal, Wielewaal en Bosrietzanger momenteel zo goed als verdwenen in dit natuurgebied.

Natuurbeheer

In 1999 werd het gebied erkend als natuurreservaat. Het natuurbeheer in de Netevallei-Schaapwees is gericht op het openhouden van de nog aanwezige open en half-open gebieden. Jaarlijks worden de schraalgraslanden gemaaid en gehooid. Er wordt ook nagedacht over het laten verruigen van de hooilanden om een veiliger milieu te creëren voor het afnemend aantal amfibieën. Een bijkomend voordeel is het feit dat een ruigte slechts om de 3 à 5 jaar wordt gemaaid en dat er op die manier er minder slachtoffers vallen onder de amfibieën.

Toegankelijkheid en bereikbaarheid
  • Vrij toegankelijk op de wandelpaden.
  • Honden welkom aan de leiband.
  • Parkeren:
    • Kerk van Westmeerbeek: Netestraat 6, 2235 Hulshout
    • De Zoerla: Gevaertlaan 1, 2260 Westerlo

Contactinfo

Adres
Bergveld 120
2260 Westerlo

Bijkomende info

Website Natuurpunt

<