Ga naar hoofdinhoud
Nieuws

Pop-up foto-expo 20 jaar Merodewerking

 • 19 maart 2024
 • In de pers

Feest!

Twintig jaar geleden betekende de aankoop van 1.500 ha Merodebossen van het kasteel in Westerlo de start van een unieke samenwerking. Wat begon bij het ondertekenen van het ‘Charter de Merode’, resulteert vandaag in een prachtig en toegankelijk landschapspark. En dat wordt gevierd met een openluchttentoonstelling met foto’s van toen en nu!

Samen met luchtfotograaf Alain Pardon neemt Landschapspark de Merode je in vogelvlucht mee door al het moois uit de streek.

Dankzij de eeuwenoude aanwezigheid van kerk en adel heeft het Merodegebied een uniek karakter met een overvloed aan erfgoed, bossen, dreven en uitgestrekte natuur. De vlakke Kempen lopen er naadloos over in het heuvelachtige Hageland. Demer en Grote Nete kronkelen als blauwe aders doorheen het platteland.

Drie provincies, negen gemeenten, de Vlaamse overheid en vele andere partners engageren zich voor een kwaliteitsvolle ontwikkeling van het gebied. Een plek waar het goed is om te wonen, te werken en te genieten.

En genieten… dat kan ook vanuit de lucht!

Data en openluchtlocaties

 • 30/03 - 14/04 Herselt - Provinciaal Groendomein Hertberg
 • 17/04 - 05/05 Diest - Begijnhof
 • 08/05 - 26/05 Scherpenheuvel-Zichem - Maagdentoren
 • 29/05 - 16/06 Aarschot - Demertrefplaats Langdorp
 • 19/06 - 30/06 Geel - Samenhof Zammel
 • 03/07 - 21/07 Tessenderlo - Gerhagen
 • 24/07 - 04/08 Hulshout - Hof ter Borght Westmeerbeek
 • 07/08 - 25/08 Laakdal - Oud gemeentehuis Vorst-Centrum
 • 28/08 - 24/09 Westerlo – Markt
Luchtfotograaf Alain Pardon

Zonder de jarenlange toewijding van fotograaf Alain Pardon (1962) was deze pop-up foto-expo onmogelijk. Je kan hem gerust een avonturier noemen want hij bewandelt niet bepaald platgetreden paden. Al ruim 30 jaar reist hij als duiker-fotograaf de wereld rond om het zeeleven vast te leggen in prachtige onderwaterportretten, lees: ruim 2000 duiken.

Maar... dat is nog lang niet alles. Later begon hij ook nog mee te vliegen met zijn schoonvader die piloot was om uiteindelijk zelf zijn vliegbrevet te halen. Het wonderlijke resultaat kan je hier ontdekken want alle foto’s in deze expo zijn van zijn (ene) hand. Dat mag je letterlijk nemen want hij vliegt én fotografeert dus tegelijkertijd.

Veel van de luchtfoto’s die je hier kan bewonderen zijn gemaakt bij het ochtendgloren, zijn favoriete moment voor aerial photography. Het licht is dan immers warm en de schaduwen zijn langgerekt. Ondanks zijn talloze reizen en liefde voor onder andere Corsica en de Bandazee (Indonesië), blijft zijn favoriete decor voor luchtfotografie zijn heimat: het Landschapspark de Merode en de Dijlevallei. Zijn archief over dit gebied loopt dan ook in de duizenden beelden die samen het gelaagde verhaal vertellen waarin jij te gast bent.

Een groot woord van dank dus aan Alain Pardon om al die schitterende foto’s te willen delen.

<