Ga naar hoofdinhoud
Nieuws

Lokaal lekkers uit Landschapspark de Merode

  • 16 mei 2024

Maandag 13 mei organiseerden de Merode Ondernemers en Landschapspark de Merode een netwerkevent in Restaurant Joels in Laakdal. In de schaduw van oude kastanje-en notenbomen heetten Johan en Els en hun medewerkers een 50-tal korte keten producenten en horeca & logies uitbaters van harte welkom voor een proeverij van lokaal lekkers uit Landschapspark de Merode. Terwijl de smaakpapillen van de bezoekers werden verwend maakten ze kennis met de gepassioneerde producenten van al dit lekkers. Ze leerden de mensen achter deze producten kennen en ontdekten wat zij voor hun zaak kunnen betekenen. Ze kwamen in contact met collega’s uit de buurt en lieten zich inspireren door de kookkunsten van Johan en z’n keukenbrigade.

Dit evenement werd met steun van Het Steunpunt Korte Keten en dienst landbouw van de provincie Antwerpen georganiseerd. Het evenement vond plaats een week voor de start van de Week van de korte keten. Deze gaat van 18 tot 26 mei door in heel Vlaanderen. In deze week wordt er aandacht gevraagd voor al de ondernemers die zich dag in dag uit bezig houden met ons voedsel en zich inspannen als korte keten-producent om lokaal lekkers op een laagdrempelige en aangename manier aan te bieden. Bij hen kan je als consument in een hoevewinkel, automaat, pluktuin, op de markt terecht of koop je als ondernemer rechtstreeks bij hen aan…

< Klik op de pijltjes in bovenstaande foto voor meer foto's > Foto's: Tom Cornille

Versterken van ondernemerschap

Korte keten betekent dat je voeding weinig of geen tussenschakels passeert. Via de kortste weg komt het van bij de boer op je bord terecht. Fijn voor de consument, want die weet perfect waar z’n voedsel vandaan komt. En goed voor de boer, die een eerlijke prijs ontvangt.

Landschapspark de Merode ondersteunt samenwerkingen binnen de korte keten en brengt op die manier ook Kempense land- en tuinbouwers in contact met hun Hagelandse collega's. Bovendien wordt vaak de link gelegd met lokale horeca-ondernemers. Hagelands fruit klaargemaakt met heerlijke Kempense hoeveroom, in het Merodegebied kan het zomaar op de menukaart staan. Lokale horeca-ondernemers zijn dan ook de beste ambassadeurs voor het landschapspark en haar producenten.

Duurzaam, oplossingsgericht en creatief ondernemerschap versterkt de kernwaarden van onze omgeving. In landschapspark de Merode geloven we dat ondernemerschap en het koesteren van open ruimte hand in hand gaan. Meer zelfs: we geloven dat de open ruimte een bron van inspiratie kan zijn voor ondernemerschap, en andersom, dat ondernemerschap een troef is voor de ontwikkeling van een landschapspark. De bezoeker/consument van nu is meer dan ooit op zoek naar authenticiteit en duurzaamheid. Het draait om échte dingen beleven en proeven, die eerlijk geproduceerd zijn en typisch voor de regio. Lokale ondernemers zijn als geen ander in staat om heel direct en persoonlijk bezoekers te laten genieten van de vele troeven die ons landschapspark biedt. Zij zijn de ware ambassadeurs van ons gebied. Zij geven de respectvolle bezoeker van het landschapspark het onthaal dat hij verdient. Al deze elementen die een bezoek aan het landschapspark zo waardevol maken komen samen in de vele landbouwbedrijven en producenten die actief zijn in de korte keten.

Sander Dragt

Sander Dragt

Job title
Medewerker duurzame landbouw en duurzaam ondernemen
E-mailadres
E-mail Sander

Dit evenement werd georganiseerd in het kader van het project Samen voor een sterke korte keten. Over dit project lees je hier meer.

De Merode Ondernemers vzw

vzw de Merode Ondernemers oftewel dMO is een netwerk van Merode Ondernemers die samen Landschapspark de Merode op de kaart willen steken. De meer dan 60 leden verbinden vele verschillende sectoren: B&B’s, hotels en logies, restaurants en cafés, ondernemers die toeristische activiteiten organiseren; van teambuilding in en met het landschap tot ezeltochten en rondritten met etuktuks, producenten en landbouwers. Wat hen verbind is de liefde voor de streek en de kracht van samenwerking. Met thematische inhoudelijke netwerkevents, promotionele ondersteuning en werkgroepen om specifieke vormen van samenwerking te initiëren creëert dMO tools voor haar leden om als geheel bewoners en bezoekers gastvrij welkom te heten en te laten geniet van prachtige lokale producten.

<