Ga naar hoofdinhoud
Nieuws

Landschapspark de Merode lanceert nieuwe fietsroute: ‘Bijten in de boerenbuiten van de Merode’

  • 28 juni 2023
  • In de pers

Op 29 juni werd een nieuwe fietsroute gelanceerd door Landschapspark de Merode met als titel: ‘Bijten in de boerenbuiten van de Merode’. Het traject bestaat uit drie heerlijke fietslussen door Landschapspark de Merode die je in z’n geheel kunt fietsen maar ook in drie afzonderlijke trajecten. De fietsroute leidt je langs maar liefst 43 landbouwers of andere lokale ondernemers.

Het eerste exemplaar werd overhandigd door Kathleen Helsen, gedeputeerde Provincie Antwerpen en voorzitter van Landschapspark de Merode vzw, aan wijnbouwer Jan Willekens van Ten Kapittelberg in Herselt.

De fietsbrochure is vanaf 1 juli verkrijgbaar bij de betrokken landbouwers en ondernemers en de toeristische diensten van Geel, Laakdal, Westerlo, Herselt Hulshout, Aarschot, Diest, Scherpenheuvel-Zichem en Tessenderlo.

Landschapspark de Merode is een streek waar de mens altijd dichtbij de natuur geleefd heeft. Naast uitgestrekte bossen en mooie heidegebieden zorgen vruchtbare akkers, boomgaarden en tuinen vandaag voor een gulle mand vol heerlijke streekproducten. In boerderijen, hoevewinkels of ateliers vertalen de noeste inwoners die nauwe band met hun land in lekkere of bijzondere producten. Die plekken liggen vaak verscholen op de rustige boerenbuiten. Ideaal dus om met de fiets op ontdekking te trekken langs autoluwe wegen. De fietsroutes gidsen je langs de meest interessante adressen. Het advies is om met lege fietstassen te vertrekken want gegarandeerd zijn ze bij terugkomst vol heerlijks gevuld! Het bijzondere aan deze fietsroute is dat het hele verschillende ondernemers en landbouwers in het gebied verenigt en zo een mooi voorbeeld is van wat samenwerken binnen een landschapspark kan betekenen.

Kathleen Helsen, gedeputeerde Provincie Antwerpen en voorzitter van Landschapspark de Merode vzw, benadrukt het belang van een actief ondernemersnetwerk in een gebiedswerking zoals het Landschapspark de Merode. “Lokaal ondernemerschap is essentieel voor streekontwikkeling en het versterken van de streekidentiteit. Wanneer ondernemers uit verschillende sectoren ook nog gaan samenwerken, dan ontstaat er een prachtige dynamiek waar wij met z’n allen mee van profiteren."

Toerismeboeren & beleefondernemers

Deze fietslussen werden gemaakt voor het project Toerismeboeren & beleefondernemers. Een project dat Landschapspark de Merode samen met RURANT en Boerenbond uitvoerde. Ze ontvangen hiervoor steun van LEADER. Deze LEADER-steun wordt gefinancierd met Europese, Vlaamse en provinciale middelen en wordt ingezet voor projecten die bijdragen aan plattelandsontwikkeling.

Het project werd Toerismeboeren & beleefondernemers genoemd omdat er vanuit een intensief inspiratie- en begeleidingsprogramma landbouwers met plannen voor de ontwikkeling van kleinschalige hoevelogies werden ondersteund. Gelijktijdig werd dit gekoppeld aan de ontwikkeling van een toeristische lus waarbij het aanbod van lokale producten, recreatie en beleving centraal staat.

Landschapspark de Merode vindt het heel belangrijk om bijvoorbeeld met een project als dit het ondernemerschap en samenwerkingen tussen ondernemers te stimuleren. Het landschap is de plek waar we wonen, werken en ontspannen. Het is letterlijk de grond onder onze voeten. Maar, door wat het landschap ons geeft, is het ook de grond onder ons bestaan. Ondernemers en landbouwers werken samen met het landschap en laten ons de vruchten van deze samenwerking proeven en gebruiken.

<