Ga naar hoofdinhoud

Hertberg - Oost

  • Diestsebaan 28a, 2230 Herselt
  • Natuurgebieden

Hertberg-Oost, gelegen in Herselt en een klein stukje in Laakdal, maakt samen met Hertberg-West (Provinciaal Groendomein Hertberg) deel uit van het 310 ha grote boscomplex Hertberg. Het gebied dankt zijn naam aan zijn hoogste punt, de 32 meter hoge Hertberg.

Een beetje geschiedenis

Toen de familie de Merode in 2004 haar domeinen verkocht, werd Hertberg aangekocht door drie partners: Hertberg-Oost door Agentschap Natuur en Bos, Hertberg-West door de provincie Antwerpen (beheerd door ANB) en Witput-Kwacht door Kempens Landschap vzw.

Fauna en flora

Hertberg-Oost, een 75 hectare groot bos, bestaat vooral uit monotone naaldbossen met Grove den en Corsicaanse den. Naast Corsicaanse en Grove den, vind je ook Lijsterbes, Spork, Smalle en Brede stekelvaren, Blauwe bosbes en Wilde kamperfoelie terug. De aanwezigheid van Mannetjesereprijs is vermeldenswaardig. Ree, Vos, Steenmarter, Havik, Buizerd, Bosuil, Zwarte specht en Levendbarende hagedis voelen zich hier thuis.

Natuurbeheer

Voor Hertberg-Oost is een natuurbeheerplan opgesteld. Hierin wordt het beheer van het gebied op middellange termijn duidelijk omschreven. De meeste bosbestanden worden om de 8 of 16 jaar gedund en leveren waardevol hout op zodat niet al ons hout uit het tropisch regenwoud of de boreale bossen moet komen.

Het is de bedoeling om de naaldbossen op lange termijn meer om te vormen naar loofbossen, maar in Hertberg-Oost zal er steeds plaats zijn voor verschillende soorten naaldbomen.

De open vegetaties worden periodiek gemaaid of begraasd door schapen.

Toegankelijkheid en bereikbaarheid

Contactinfo

Adres
Diestsebaan 28a
2230 Herselt

Bijkomende info

Website ANB

<