Ga naar hoofdinhoud
Nieuws

Start buitenaanleg stoomzagerij

  • 21 december 2023
  • In de pers

De gemeente Laakdal heeft met de oude stoomzagerij in Vorst-Meerlaar een prachtig industrieel erfgoedgebouw op haar grondgebied. De site werd opgenomen als landinrichtingsplek in het Merodegebied. Zo werd het gebouw zelf gerenoveerd en kreeg een nieuwe invulling met de verhuur van elektrische fietsen en e-tuktuks. Maar zonder meer uniek wordt het museum dat de geschiedenis van de stoomzagerij vertelt.

Als kers op de taart, is nu ook de buitenaanleg in samenwerking met de VLM gestart. Op het omliggende terrein wordt een parking aangelegd en zijn picknickplaatsen voorzien. Er wordt een speeltuin gebouwd die volledig in het teken van hout staat. De werken zijn in december gestart. Het einde is voorzien voor de zomer van 2024. Op 8 juni 2024 wordt de toeristische site officieel geopend.

Tine Gielis, burgemeester van Laakdal en lid van het dagelijks bestuur van landschapspark de Merode, vertelt over de brede samenwerking rond dit project: “Al sinds de aankoop van het gebouw in 2001 zijn we bezig met de uitwerking van dit project. We zijn enorm fier dat we met al de betrokken partijen zo’n mooi resultaat bereikt hebben. Het gaat dan niet alleen over alle partners binnen de Merode en onze toeristische dienst, maar ook om de buurtbewoners en de familie Beyens. Zij waren allen steeds nauw betrokken.”

Drie dochters van de familie Beyens woonden het persmoment vandaag bij. Hun levensverhalen in en rond de stoomzagerij waren uitermate boeiend om naar te luisteren, en een voorsmaakje van de beleving die het museum vanaf deze zomer te bieden zal hebben.

Vanuit Landschapspark de Merode zijn we alvast verheugd om deze parel in ons gebied te hebben. Dank aan alle betrokken partners!

3 dochters familie Beyens in de Stoomzagerij
Drie dochters van de familie Beyens in de stoomzagerij

<