Ga naar hoofdinhoud
Nieuws

Meerdaags Merodepad wordt topper in wandelaanbod

  • 25 maart 2024
  • In de kijker
  • In de pers

Het Merodepad

Landschapspark de Merode zet de komende drie jaar in op de ontwikkeling van een meerdaags wandeltraject van meer dan 150km: het Merodepad. Investeringen op het traject zullen zorgen voor een unieke beleving.

Het Merodepad heeft de ambitie om méér te zijn dan een zoveelste wandelproduct. Het wordt de kers op de taart van het toeristisch aanbod in het Merodegebied. Niet alleen zal het de prachtige natuur en het iconische erfgoed van de 9 Merodegemeenten verbinden, het wordt tegelijk een pad waar verstilling centraal staat. Noem het een hedendaagse versie van een pelgrimspad. En dat is niet toevallig.

Een hedendaagse vertaling van een oude traditie

Landschapspark de Merode heeft een eeuwenlange traditie van stilte, rust en zorg. Religieuze sites zoals de abdijen Averbode en Tongerlo, het bedevaartsoord Scherpenheuvel, het begijnhof van Diest of het Gasthuis in Geel zorgen dat pelgrimage en verstilling tot het DNA van het Merodegebied behoren. Tal van andere erfgoedparels zoals de Sint-Bavokapel in Laakdal of de typische ijzerzandstenen kerken in Demergotiek maken dit plaatje compleet. Bovendien is de streek rijk aan prachtige landschappen: van Grote Nete tot Demer, met bos- en heidegebieden in overvloed. Dit alles verbinden met een eigentijds pelgrimspad is een logisch vervolg.

Onze erfgoedsites en natuur verbinden met een eigentijds pelgrimspad is een logisch vervolg.

En dit is nog niet alles. Het partnerschap van Landschapspark de Merode rolt een investeringsplan uit om de stiltebeleving binnen het gebied nog te vergroten. Landschapskunst en luwteplekken om onderweg tot rust te komen zijn hier onderdeel van. Zo zal in het stiltegebied van Gerhagen in Tessenderlo een bijzondere landmark gerealiseerd worden. In het park van Hof ter Borght in Westmeerbeek wordt geïnvesteerd in een luwteplek aan het water. Scherpenheuvel legt de inhoudelijke link met andere pelgrimroutes. De Abdij van Tongerlo investeert dan weer in meer beleving rond de replica van ‘Het Laatste Avondmaal’ van Da Vinci. Op die manier wordt het traject een aaneenrijging van ‘stilteparels’. Tot slot garandeert de jarenlange samenwerking met lokale Merodeondernemers dat de beleving rond het Merodepad voor de wandelaar een echte topper wordt.

Het Merodepad is onderdeel van het Interregproject Parels in Helende Landschappen:

<