Ga naar hoofdinhoud

Ernest Claes

Vader van 'de witte', 'floere, het Fluwijn'...

Algemene beschrijving

Andreas Ernestus Josephus Claes werd geboren te Zichem op 24 oktober 1885. Hij werd geboren als 7de kind (jongste zoon) in een landbouwersgezin met 9 kinderen. Zijn vader, Josephus Claes en zijn moeder, Anne Maria Theresia Lemmens, hadden een bescheiden woning, een kleine veestapel en eigen landerijen. De ouderlijke hoeve fungeerde tevens als herberg. De voorbijtrekkende lieden vertelde fantastische verhalen aan het haardvuur en vormde ongetwijfeld een bron van inspiratie voor Ernest Claes. Hij groeide op tot onder andere een beroemde Vlaamse schrijver.

Als kind was Ernest soms lui, koppig en ongehoorzaam. Tijdens zijn strafstudie las hij onder andere De Leeuw van Vlaanderen (een werk van Hendrik Conscience). Na zijn eerste communie (en na de dood van zijn vader), blijft hij thuis om te werken op het landbouwbedrijf. Na zijn plechtige communie werkte Ernest in de drukkerij van de Abdij van Averbode. Hier kreeg hij tijdens zijn middagpauzes “bijles” van de paters. Zijn humaniora volgde hij aan het Sint-Jozefscollega in Herentals. Nadien studeerde hij "Philologie Germanique" aan de Katholieke Universiteit Leuven. Claes was Vlaamsgezind, wat hem regelmatig in de problemen bracht, o.a. op school, maar ook tijdens zijn legertijd. In 1912 trouwde Ernest met Stephanie Vetter, een Nederlandse schrijfster. Zij kregen een zoon, Erik Claes (Kiki) in 1913.

Ernest is beroemd geworden door het boek De Witte, een streekroman over een belhamel in humoristische stijl (1920). In Vlaanderen was hij één van de meest gelezen schrijvers. Enkele van zijn werken werden gepubliceerd onder het pseudoniem G. van Hasselt.

Op 5 januari 1968 kreeg Ernest een zware hartaanval. Acht maanden later, op 2 september 1968 overleed hij te Elsene op een gezegende leeftijd van 82 jaar. Hij werd begraven op het kerkhof van de Abdij van Averbode.

Vier jaar na de dood van Ernest werd het Ernest Claesgenootschap opgericht door Jan Van Hemelryck (vriend van Ernest) met als doel “de werken van Claes te verspreiden, tot bevordering van de Nederlandse letteren, tot verheffing van het volk en tot verwezenlijking van het Christelijk ideaal”. Hun archief bestaat uit meer dan 20.000 stuks, waaronder 8.500 brieven, 450 manuscripten, 3000 foto’s, boeken, familiegeschiedenis realia, video- en geluidsopnamen, alle uitgaven en edities van zijn werken. Jaarlijks publiceert het genootschap een luxe-uitgave van een werk van Ernest Claes.

<