Ga naar hoofdinhoud

1001 verhalen over de Merode

In het landschap en erfgoed van landschapspark de Merode lezen we geschiedkundig correcte verhalen, zoals de invloed van de norbertijnen en de familie de Merode in de streek, maar evenzeer fantasierijke volksverhalen. Zo zouden plaaggeesten, heksen en duivels regelmatig ronddwalen over de heide.

Landschap als inspiratiebron

Menig schrijver liet zich inspireren door de pracht van het landschap in het Merodegebied. Zichem, en de Demerbroeken waren het decor voor de verhalen van Ernest Claes. Wie kent er de Witte van Zichem niet? Of Floere het Fluwijn en Wannes Raps? De verhalen van deze dorpsfiguren inspireren op hun beurt weer kunstenaars en ondernemers van vandaag.

Felix Timmermans en Gerard Walschap werden regelmatig gespot rond de abdij van Averbode. Minus Van Looi liet zijn verhalen over boeren en mijnwerkers afspelen in zijn geboorteplaats Tessenderlo. Willem Elschot haalde inspiratie voor zijn schrijversnaam uit het natuurgebied Helsschot in Blauberg, waar hij als kind de zomer doorbracht. Zijn literaire geest dwaalt nog steeds door de bossen van Herselt.

In Landschapspark de Merode worden kunstenaars en ondernemers die in hun werk de link leggen met erfgoed en landschap op handen gedragen. Zij doen oude verhalen herleven en schrijven tegelijk de nieuwe verhalen van de Merode.

Erfgoed en cultuur om te koesteren

Om zowel het immateriële erfgoed als de erfgoedsites te bewaren werden intergemeentelijke samenwerkingen opgezet: IOED de Merode en Erfgoedcel de Merode. Op haar beurt zorgt de IGCS de Merode voor bovenlokaal cultuurbeleid.

Publicaties

<